Lommedalen Idrettslag ble stiftet 1. februar 1903 og ble til da de to klubbene skytterklubben Blink og skiklubben Njård slo seg sammen. Skytterklubben Blink og skilaget Njård eksisterte imidlertid allerede på slutten av 1800-tallet. Skytterlaget Blink ble i sin tid grunnlagt i 1884 og Njård fulgte 3 år senere i 1887. De to klubbene hadde mange medlemmer og det ble konkurrert innen både skyting, alpint, hopp, langrenn, fotball, basketball, håndball og orientering. De to klubbene ble i sin tid slått sammen til en klubb, da styrene i klubbene fant at det var langt mer forsvarlig å skulle drifte en stor klubb, i stedet for to små. Etter sammenslåingen hadde den nye klubben, som fikk navnet Lommedalens Idrettslag, litt over 500 medlemmer. Dette gjorde klubben til en av de største idrettslagene i Norge på denne tiden og klubben skapte en rekke store nasjonale stjerner som Narve Bonna, Jan Einar Thorsen og Hege Saupstad. Lommedalen IL har alltid vært et idrettslag for hele regionen og har også i senere år slått seg sammen med andre mindre klubber. Sist dette skjedde var i 2015 da det under ekstraordinært årsmøte ble vedtatt av Helset fotball skulle kom inn under Lommedalen IL. Etter sammenslåingen med Helset fotball, teller Lommedalen IL hele 2.200 aktive medlemmer.
Anlegg
Lommedalen har gjennom sin snart 120 år lange historie vokst jevnt og trutt. Med veksten i antall medlemmer har også klubbens anlegg vokst. Fra en 40 meters hoppbakke og en stor åpen slette til alle andre idretter, fremstår Lommedalen IL i dag som en stor moderne klubb med et flott anlegg som inneholder både flerbrukshallen Lommedalshallen, flere fotballbaner med gress og kunstgress, 3 hoppbakker, friidrettsanlegg og eget alpinanlegg. Idrettslaget har i dag en rekke tilbud til barn og ungdom som alpint, freeski, skihopp, langrenn, fotball, basketball og håndball.
Krydsbyløypa
Krydsbyløypa i Lommedalen, som i sin tid ble anlagt av Birger Ruud, er Bærums største alpinanlegg. Ikke bare er bakken den lengste i regionen, men med sine kuler og heng, er løypen en krevende og særpreget alpinbakke. Kjente heng i løypa er “Bratthenget” og “Vindheia”, kjente hopp er “Magasuget” og “Dracula”. Bakken har vært gjennom en rekke oppgraderinger de siste 20 årene og i dag kan anlegget by på full flombelysning, to skiheiser, skishop og egen kafe og restaurant. I tillegg til en lang og krevende løype for de mer erfarne, er det også eget barneanlegg med “Fantasibakken”. Fantasibakken i Lommedalen er av mange ansett som det beste anlegget på hele Østlandet for barn. Bakken tilbyr noe for alle barn uansett nivå og barna kan kose seg her i flere år etter som deres ferdighetsnivå øker.
Birger Ruud
Birger Ruud er uten tvil Lommedals store sønn. Ruud og hans to brødre Sigmund og Asbjørn dominert internasjonal hoppsport på 1930-tallet. Birger vant hele tre verdensmesterskap i 1931, 1935 og 1937. Ruud vant også olympisk gullmedalje i 1932 og 1936. Han var også en dyktig alpinutøver og kjørte blant annet inn til en flott bronsemedalje i kombinasjonen under verdensmesterskapet i 1935. Ruud vant også hoppuka i Holmenkollen i 1936 og delte i 1937 Holmenkollpokalen med Olaf Hoffsbakken og Martin P. Vangsli.
I løpet av den tyske okkupasjonen av Norge ble Ruud i 1943 fanget og sendt til Grini konsentrasjonsleir for å ha gitt uttrykk for sine anti-nazistiske følelser. Etter at krigen var over tok Ruud fatt der han slapp og hans siste deltakelse i OL kom under mesterskapet i 1948, da Ruud var 36 år. Ruud, som vant sølv under lekene, ble dermed den eldste medaljevinneren i en vintersport i OLs historie. Rekorden skulle stå helt til 1968 da den svenske slalomkjøreren Hasse Lingback kjørte inn til bronse. I løpet av sin karriere satte Ruud også to verdensrekorder; I Odnesbakken i 1931 på 76,5 m og 92 m i Planica i 1934.